De besturingssystemen voor toegangscontrole, beveiliging en verkeersregeling

Om uw installaties voor toegangscontrole, beveiliging, verkeersregeling of stadsafsluiting op afstand aan te sturen heeft u een besturingssysteem nodig. ST&D levert systemen met geavanceerde mogelijkheden voor grotere en kleinere installaties. Behalve de aansturing van de installaties leveren de (web based) besturingssystemen een schat aan informatie over het gebruik. Ook voor juridische doeleinden een groot voordeel. Zo genereert het systeem een juridisch logbestand dat in de jurisprudentie reeds meerdere malen zijn bruikbaarheid heeft bewezen. In het juridische logbestand kunt u bijvoorbeeld gedurende lange termijn raadplegen welk voertuig toegang heeft gekregen en op welk moment, wanneer een bepaalde pas is gebruikt, etc.

Wat doet een besturingssysteem?

De besturingssystemen van ST&D maken gebruik van potentiaalvrij contact. Dit betekent dat een inkomend signaal (input) door een elektrische puls in het besturingssysteem zorgt dat een installatie in werking wordt gezet (output). Een eenvoudig voorbeeld illustreert dit het beste:

Een bewegingssensor detecteert een voertuig en geeft dit via een elektrische puls door aan het besturingssysteem (input). Het besturingssysteem bepaalt op basis van het programma dat de slagboom omhoog moet (output). De input puls kan natuurlijk op vele manieren tot stand komen:

Mogelijkheden om het besturingssysteem aan te sturen

Een paslezer autoriseert een toegangspas als valide en levert een puls aan het besturingssysteem

Via de intercom wordt een bezoeker geaccepteerd en de receptie genereert een puls

De kentekenherkenningscamera registreert een kenteken dat op de goedgekeurde lijst staat (white list) en zendt een puls naar het besturingssysteem. Auto’s die niet op de white list staan worden geweigerd.

Een GSM interface toetst het inkomende telefoonnummer aan een lijst van geautoriseerde nummers (white list) en zendt een puls naar het besturingssysteem. Nummers die niet op de lijst voorkomen genereren geen pulscontact en verkrijgen geen toegang.

Een Fingerprint of Irisscanner herkent de vingerafdruk of het oog van een bezoeker en zendt een puls naar het besturingssysteem

Een bezoeker toetst een correcte code in op een pincodetableau of afstandsbediening wat een puls genereert naar het systeem

De transponderontvanger ontvangt een correct signaal en stuur een puls naar het besturingssysteem

Verschillende besturingssystemen: PLC en VMC (MOOV) van Nedap

ST&D gebruikt twee soorten besturingssystemen. Een PLC (Programmable Logic Control) besturingssysteem of een VMC (Vehicle Management Controller). Het grootste onderscheid zit in de wijze waarop de data worden overgedragen.

  • Een PLC is de eenvoudige versie: een microprocessor die op basis van vaste inputsignalen zijn geprogrammeerde uitgangen aanstuurt.
  • De VMC (besturingssysteem MOOV van Nedap) werkt web based. Hiermee kan u op afstand vele systemen aansturen en de informatie vastleggen, opslaan en raadplegen. De MOOV VMC’s van Nedap kunnen verschillende identificatiesystemen tegelijk aansturen en verschillende autorisatieschema’s tegelijk toepassen. Zo kunnen nood- en hulpdiensten onbeperkte toegang krijgen door transponders, terwijl leveranciers alleen toegang krijgen op basis van kentekenherkenning en andere bezoekers na contact over de intercom.

Grotere VMC-besturingssystemen vinden we bij complexe verkeersregeling, stadsafsluitingen en grote bedrijven met veel (verschillende) ingangen. De kleinere VMC’s zijn eveneens zeer flexibel en geschikt voor bedrijfs- en parkeerterreinen. Met behulp van een VMC kunt u eenvoudig nieuwe beveiligings- en toegangssystemen toevoegen.