Menu openen

Dynamische bollard installaties voor Roermond

Referenties – Gemeente Roermond

Dynamisch binnenkomen in binnenstad d.m.v. 10 beweegbare fysieke afsluitingen, met kentekenherkenning

ST&D Apeldoorn B.V. heeft de vernieuwde installaties voor dynamische stadsafsluiting in de binnenstad van Roermond opgeleverd. Om een gastvrije, veilige toegang te verlenen heeft de gemeente ervoor gekozen om de stadsafsluitingen te voorzien van kentekenherkenning en deze aan te sluiten op een centraal management systeem MOOV van het Nederlandse fabricaat Nedap.

De zes dynamische bollard installaties zijn onderdeel van de in totaal 10 onder handen genomen installaties in Roermond. De inzinkbare systemen, de zgn. ’City-Pillars’, van ST&D zijn door het Apeldoorns bedrijf geplaatst, van kentekenherkenning voorzien en zijn aangesloten op het nieuwe CMS van Nedap: MOOV.

“Gastvrijheid en veiligheid zijn belangrijk voor een drukbezochte stad als Roermond. De verschillende doelgroepen en ontheffing houders die gebruik maken van de dynamische stadsafsluitingen moeten dat veilig en snel kunnen doen. ST&D bracht een nieuw management platform onder onze aandacht; met MOOV kunnen wij namelijk relatief eenvoudig zelf deze doelgroepen definiëren, toegang verlenen en de verkeerssituatie monitoren ”, aldus Ron Evers, Verkeerskundig Specialist, Gemeente Roermond.

Ben Siebes, Directeur ST&D, vervolgt: “Met deze zes geheel nieuwe dynamische verkeersafsluitingen, komt het totaal aantal installaties mèt kentekenherkenning op tien. Een flinke klus, waarbij onze City-Pillars gebruikt zijn voor de nieuwste verkeerstechnologie. Tevens zijn alle installaties voorzien van een zgn. ‘Transit 112’ long range antenne; bedoeld om nood- en hulpdiensten snel doorgang te verlenen. Dit transpondersysteem is door de gehele provincie Limburg in een convenant opgenomen.”

De combinatie van MOOV en kentekenherkenning heeft als voordeel dat de Gemeente Roermond eenvoudig van tevoren vastgestelde doelgroepen en ontheffing houders (bijv. bewoners, leveranciers en ondernemers) toegang kan verlenen tot een bepaald (winkel)gebied. Van afstand, bijvoorbeeld vanaf het gemeentehuis, kan de verkeerssituatie gemonitord worden en kan er manueel toegang verschaft worden. Om aansprakelijkheidsissues te voorkomen is het systeem voorzien van een, wettelijk erkend, juridisch logboek. De complete applicatie is web-based en is dus ook vanaf andere, beveiligde, locaties te gebruiken.

Werken in een drukbezet (winkel)gebied vraagt om de nodige voorbereiding. ST&D kijkt dan ook goed terug op de samenwerking met het Limburgse bedrijf Asfaltbouw welke in deze de afzettingen en de bestratingswerkzaamheden voor haar rekening nam.