Menu openen

Stadsafsluiting voor gemeente Kerkrade

Referenties – Gemeente Kerkrade

Het Apeldoorns bedrijf ST&D Apeldoorn kijkt met genoegen terug op een omvangrijk project voor het centrum van deze Zuid-Limburgse gemeente.

Het centrum van Kerkrade was al ‘autoluw’; er werden al zo min mogelijk gemotoriseerde voertuigen in het centrum toegelaten. Helaas bleken de bestaande maatregelen onvoldoende te helpen tegen het rijden en parkeren van auto’s in het centrum. Om de veiligheid van voetgangers te kunnen blijven garanderen, besloot de gemeente Kerkrade om het centrum af te sluiten met zakpalen (ofwel: bollards) in het wegdek.

Een omvangrijk samenwerkingstraject volgt, er zijn tenslotte veel stakeholders in zo’n project, waarin ST&D met haar opdrachtgever komt tot realisatie van een plan dat maar liefst voor 10 jaar geborgd is. Het systeem voor stadsafsluiting bestaat uit zes hydraulisch inzinkbare, dynamische bollard-installaties. Allen zijn deze voorzien van kentekenherkenning, camera’s, verkeerslichten en geschikt voor een snelle toegang voor nood- en hulpdiensten. Tevens zijn de installaties aangesloten op een zogeheten ‘voertuigmanagementsysteem’; daarmee kunnen de verschillende gebruikers, welke geautoriseerd zijn, gedefinieerd worden en kan de gemeente op afstand doorgang verlenen. 

“Bij ST&D noemen we het liever een systeem voor gecontroleerde stadstoegang, in plaats van afsluiting. Dat past meer bij de gastvriendelijkheid en veiligheid die wij voor al onze opdrachtgevers nastreven. Wij zijn trots op dit project waarin al onze disciplines en ervaring samen komen. We kijken terug op ’n intensieve en fijne samenwerking en kijken met vertrouwen naar de toekomst.”  zegt Eric Evers van ST&D.

Daar sluit naamgenoot Eric Komen, van de gemeente Kerkrade zich bij aan: “We hebben de samenwerking en het meedenken als bijzonder plezierig ervaren. Van begin tot eind werd er met ons meegedacht. Neem bijvoorbeeld een evenement als carnaval of de wielerronde; de installaties zijn op cruciale locaties zelfs demontabel gemaakt om praalwagens door te kunnen laten. Door de ervaring hebben wij ST&D als een fijne aanspreekpartner ervaren.”

De installatie

Al jaren brengt ST&D Apeldoorn systemen voor gecontroleerde stadstoegang op de markt. Eigen fabricaat City-Pillars (een hydraulisch inzinkbare paal (RVS316-zuil) gecombineerd met een verkeerslicht, camera’s en een toegangssysteem voor nood- en hulpdiensten; aangesloten op het voertuigmanagementsysteem (VMC) MOOV van fabrikant Nedap. Aangesloten op dit VMC-platform is het niet alleen mogelijk om de installaties remote (van afstand) te bedienen, maar ook het juridisch aspect is daarmee geborgd d.m.v. een zgn. ‘juridisch log’.